Zwart is het nieuwe wit

Hebben jullie het ook al in de gaten? Zo langzamerhand is wit in het interieur steeds minder populair. We kiezen tegenwoordig namelijk steeds vaker voor zwart. Keukens, deuren, wanden, kozijnen; zwart is HOT! En dat vind ik als zwart-lover natuurlijk helemaal niet erg!


Maar het is natuurlijk ook helemaal niet zo gek, dat we massaal voor zwart kiezen. Want zwart is chique, stoer, stijlvol en warm. Het past daarom perfect bij de industriële sfeer en stijl, maar kan ook in een modern interieur juist een spannend en strak accent geven.

Bij bijvoorbeeld een keuken kun je er voor kiezen om zowel de frontjes, tegels als het werkblad zwart te doen. Zorg er dan wel voor dat je verschillende texturen gebruikt. Zoals een matte strakke keuken, met een grof granieten werkblad en glanzende wandtegels in visgraat motief. Dat zorgt ervoor dat het niet saai wordt.
Of juist een zwart houten keuken, met een zwart glanzend marmer werkblad en de wand afwerken met zwart betoncire.
Maar ook met contrasterende kleuren, is zwart een prima match!

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar toen wij 17 jaar geleden onze zinnen hadden gezet op een zwarte keuken, was hij dus serieus nérgens te koop!! We hebben uiteindelijk een compromis gesloten en zijn voor een donkere antraciet kleur gegaan. Met een donker houtkleurig werkblad en RVS achterwanden was het ook een prachtig geheel, maar het was niet onze eerste keuze. 

Dus toen wij 6 jaar geleden in ons huidige huis de keuken wilden vernieuwen, begrijp je wel welke kleur dat is geworden! Het is een zwart frontje geworden met een houtnerf erin en hele grove zwart stalen grepen, lekker industrieel dus. Voor het werkblad hebben we gekozen voor grijs composiet in betonkleur, net even iets praktischer dan echt beton. Althans dat was ons idee. 


En wie denkt dat zwart alleen maar voor grote ruimtes geschikt is, moet vooral even verder lezen hoe wij onze keuken van 6m2 hebben ingedeeld!
Met een breedte van krap 2 meter, was het best een uitdaging om alles erin te krijgen. Want aan de ene kant een werkblad van 65cm diep, maakt dat er aan de andere kant geen plek meer was voor een 60cm diepe kast.
Maar problemen zijn er om opgelost te worden. Dus we hebben ons oude ondiepe TV-kastje zwart geschilderd, leren greepjes op de lades gemaakt en hetzelfde composieten werkblad erop gelegd, maar wel ietsje dunner. Daarboven hangt een oude houten prijzenkast van 15cm diep (Marktplaats ofcourse ;)), waar precies alle voorraadbussen inpassen. Lekker overzichtelijk en toch wat extra opbergruimte. Want ja, iedere centimeter telt natuurlijk! 

De wand erachter wilden we eigenlijk laten stuken. Maar toen ik het oude stukwerk eraf aan het bikken was, kwam deze prachtige bakstenen muur tevoorschijn. Wat een cadeautje was dat! 

En tot op de dag van vandaag zijn we nog steeds super blij mee met onze stoere, kleine keuken!

Liefs, Jolande 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *