Vintage voelt goed

Vroeger noemden we gebruikte spullen niet vintage, maar brocante. En de mooiste en beste brocante spullen, daar moesten we toch echt wel voor naar België of Frankrijk afreizen. Man man, wat een heerlijke rommelmarkten had je daar toch!

Maar tegenwoordig willen we vintage en godzijdank zijn er in Nederland nu ook geweldige winkels, loodsen en markten te vinden, waar we onze unieke schatten kunnen vinden. Super fijn, want menigeen wordt enthousiast van een uniek dressoir, oude deuren of die originele designstoel.

Mijn voorliefde voor gebruikte meubelen en accessoires is al heel vroeg begonnen. Ik stam nog uit de tijd dat mensen hun oude spullen 1 keer per maand ’s avonds op de stoep zetten, zodat het de volgende dag werd opgehaald door de gemeente om naar de stort te brengen. Mijn moeder (het zit in de genen…) en ik (echt nog een kind) moesten dan altijd een blokje om. Want wie weet was dat afdankertje van de overbuurman wel van onschatbare waarde of was het precies wat wij nog misten in ons interieur. En ik ben nooit meer van dit virus afgekomen. Ik hou nu eenmaal van gebruikte spullen, ik hou van recycling en upcycling. Want waarom iets weggooien als je het nog kunt repareren of aanpassen? En dat is natuurlijk alleen maar mooi in een tijd waarin we steeds zuiniger willen zijn op onze wereld.

Maar ook juist die gebruikssporen geven een meubelstuk karakter en vertellen een verhaal, een stukje geschiedenis. Dat maakt ze alleen maar mooier en unieker en het worden ook nog eens echte eyecatchers in je huis, die niemand anders heeft!

Om jullie een idee te geven wat vintage voor mij persoonlijk betekent, laat ik hier een paar van onze pareltjes zien:

ARTIFORT STOEL

Zo ben ik een paar jaar geleden dit project aangegaan: het herstofferen van deze prachtige design klassieker. Fauteuil F588 van Artifort is ontworpen door Geoffrey Harcourt in 1966. Ik wilde deze beauty een nieuw jasje geven, want hij zit echt fantastisch! Ik ben een workshop gaan volgen bij meubelstoffeerderij De Oude Stoel in Hoorn. Want al ben ik best handig, stofferen is toch wel een vak apart. Onder deze vakkundige begeleiding is het met bloed, zweet en tranen gelukt om mijn lievelingsstoel van nieuw zwart leer te voorzien. Want een flinke klus was het zeker! Maar ik ben trots op het resultaat en ik kan iedere avond heerlijk tot rust komen in ‘mijn’ stoel. 

METERKAST

De charme van een oud huis is vaak, dat het niet recht-toe-recht-aan is. Zo ook in ons oude winkelpand. Omdat het een winkel is geweest, is er geen hal en stap je direct de woonkamer in. (wat overigens erg snel went hoor) Maar de meterkast zit dus ook ín de woonkamer. Om die in de stijl van het huis weg te werken, hebben we oude deuren gekocht bij Burbri in Aalsmeer en daar een nieuwe kast omheen gebouwd. Een lik zwarte verf op kast en kozijnen maakt het tot één geheel en het lijkt net of het er al 100 jaar in zit! De stalen kast ernaast is op maat gemaakt door Garnaat Design, wat dit hoekje weer een eigentijdse look geeft. 

MISS DIOR

Dit prachtige beeld van Christian Dior, zagen we een aantal jaren geleden op een rommelmarkt in Italië staan. Er stonden er zelfs 2 op de kraam! Al kwijlend stonden we voor de kraam te bedenken, waar we hem (of eigenlijk haar) het beste neer zouden kunnen zetten. Maar voordat we konden vragen wat de prijs was, werd zij voor onze neus weggegrist. Gelukkig zijn er twee, dachten wij nog. Maar nee hoor, ze kochten ze gewoon allebei! Tsssss! Wat een teleurstelling was dat . De verkoper zag schijnbaar onze teleurstelling en zei in gebrekkig Engels, dat hij er thuis nog meer had! Jippieeee, dat was goed nieuws.

Een paar dagen later zou hij weer in de buurt zijn, dus hadden we afgesproken op een stationnetje. Na ruim 1 uur wachten (iets met Italianen?), kwam er een busje aanrijden. En ja hoor, dat was hem. De achterklep ging open en daar lag ze, ons Christian Dior beeld!! Wat waren en zijn we er nog steeds blij mee!
En nu staat ze al een aantal jaren te pronken in ons huisje. Ze heeft al verschillende plekjes gehad en sinds kort dus bovenop de schoorsteen. Deze beauty gaat in ieder geval nooit meer weg!

En zo kan ik nog wel even doorgaan, de voorliefde voor vintage is wel duidelijk nu geloof ik!

Liefs, Jolande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *