My Interior Soul

#myinteriorsoul De Ittala vaas die ik van mijn kinderen voor mijn verjaardag heb gekregen

Als je mijn website opent, staat hij prominent in beeld en ook op mijn Insta zie je hem af en toe voorbijkomen: die geweldige quote van Coco Chanel “An interior is the natural projection of the soul” In deze blog probeer ik je uit te leggen wat dit voor mijn werk betekent en laat ik voorbeelden zien van wat die “soul” in huis nu precies inhoudt!

Wat zorgt ervoor dat jouw huis als een jas om je heen valt? Juist, jouw persoonlijkheid! Dat is waar ik met mijn adviezen ook altijd naar op zoek ben. Wat kan ik gebruiken om te zorgen dat mijn klant zich thuis voelt in zijn eigen huis? Natuurlijk is het kleurgebruik en de woonstijl waar ze voor kiezen een heel goed uitgangspunt. Maar ook dat kleedje van oma, die zelfgemaakte kast of dat mooie souvenirtje uit Frankrijk, zorgen ervoor dat het JOUW huis is!

En waar je niet zo snel aan zou denken misschien: ook jouw kledingstijl kan van invloed zijn op de keuzes die je maakt voor je inrichting. Iemand die graag kleur draagt, zal 9 van de 10 keer ook graag kleur in zijn interieur gebruiken. Ga er maar eens op letten en je zult versteld staan van de overeenkomsten!

Kijk maar eens naar deze 2 voorbeelden. Een foto van vorige zomer, toen ik een jurk aanhad die wel heel goed matcht met m’n poefje. En dat was geheel ongemerkt. Want ik kwam er pas achter toen er op Instagram een challenge voorbijkwam met de vraag: “Do you blend in?” Nou, lijkt mij duidelijk toch?! En de tweede foto is van Dinette in haar zangstudio van Zangschool Houten. Ook de kleuren van haar kleding passen perfect bij de kleuren van de studio. Als je het leuk vindt, kun je in mijn portfolio nog meer foto’s zien van haar studio.

Persoonlijk hou ik niet van één stijl. Begrijp mij niet verkeerd, het kan zeker heel mooi zijn om alles perfect op elkaar af te stemmen. Maar, juist als je met iemand samenwoont, is het wel een uitzondering als je exact dezelfde smaak hebt. Heb jij bijvoorbeeld meer met kleur en houd je partner meer van zwart? Of ben jij gek op antiek en houdt de ander meer van minimalistisch design? Ook dan is er echt geen man over boord. Ik hou juist wel van een beetje eigenheid en spannende combinaties. Je wilt tenslotte niet in een showroom wonen, toch?

Tijdens mijn intakegesprekken stel ik daarom aan beiden de vraag: wat mag er absoluut niet missen in jouw interieur? Meestal komen de verhalen dan wel los en heb ik voldoende input. Én is er een mooi uitgangspunt om aan de slag te gaan en er een mooi geheel van te maken. Dus….. mixen en matchen, net zo lang tot het een samensmelting van jullie beider smaak is! Maar naast de verschillen in smaak en stijl zijn er natuurlijk ook áltijd overeenkomsten. Dat kan een hobby zijn zoals b.v. jullie beider liefde voor fotografie of muziek. Ook daar kun je bij het inrichten van je huis rekening mee houden.

Hier thuis zijn wij gelukkig niet zo heel verschillend van smaak en stijl. Hier is het soms juist weleens lastig, omdat we eigenlijk té veel mooi vinden! Zo zijn wij allebei gék op zwart, maar we houden zeker ook van kleur. We houden van design, maar zijn ook heel gek op vintage. Maar het allerbelangrijkste is: we komen er altijd uit! Zo kiezen we voor kleur en behang op de wanden en zijn er zwarte kozijnen en kasten. En naast vintage meubelen volgen we ook graag de huidige trends. Zo is onze velvet bank anno 2021, de Artemide wandlampen vintage en ligt er een zelfgemaakt kussen op de bank. Mixen en matchen, weet je nog?

Nu zal je je wel afvragen: maar waar zit nu die “soul” dan bij jullie thuis? Dat zit hem in het kussen dat ik gemaakt heb van een borduurwerk van mijn moeder, de oude Artifort fauteuil die ik zelf gestoffeerd heb, de Ittala vaas die ik van mijn kinderen voor mijn verjaardag heb gekregen, de zelf ontworpen stalen kast. En zo kan ik nog wel even doorgaan! Het Boeddha-hoofd uit India, de biergistfles uit de seventies, de IXXI foto van z’n Pa in de jaren 60 en een verzameling speelgoedautootjes uit de 70’s, dat zijn dan weer zijn persoonlijke spullen.

En natuurlijk hebben we ook spullen waar we samen verliefd op zijn geworden, zoals het Christian Dior beeld, dat we op een rommelmarkt in Italië hebben gevonden. Voor de vintage Eames kuipjes hebben we allebei al jaren een zwak en de afgelopen jaren hebben we ze stuk voor stuk verzameld.

En dát is het dus. Juist die persoonlijke spullen, die spullen met een verhaal, die verzameling waar je verliefd op bent, dát maakt jouw huis zo bijzonder en eigen!

“An interior is the natural projection of the soul” – Coco Chanel

Liefs, Jolande

p.s. ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie plaatst, waarin jij vertelt wat jouw ‘Interior Soul’ is! Of op Instagram een foto delen met mijn hashtag #myinteriorsoul en @jogstyling taggen mag ook, dan deel ik jouw foto in mijn stories!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *