Keuzestress!

Iedereen die wel eens verhuisd is, herkent het: keuzestress. Wat kiezen we voor keuken, welke kleurencombinatie gaan we voor, hoe gaan we het indelen, wat doen we met de tuin en HELP, wat moeten we in hemelsnaam op de vloer leggen?  Aangezien wij 5 maanden geleden zelf verhuisd zijn, heb ik aan den lijve kunnen ervaren wat keuzestress is. (het is schijnbaar lastiger om voor jezelf keuzes te maken, dan anderen hierin te adviseren…)

In deze blog neem ik jullie mee in mijn eigen overwegingen voor wat betreft de vloerkeuze en hoop dat ik jullie keuze hiermee iets makkelijker kan maken. Want het is tenslotte wel de basis van je huis. Een vloer is ook niet iets wat je iedere 2 jaar wilt vervangen, dus absoluut een heel belangrijke keuze!

Onze uiteindelijke keuze is mede bepaald doordat wij verhuisd zijn van een koopwoning naar een huurwoning. En aangezien je in een huurwoning geen vloeren mag verlijmen, vallen er bij voorbaat al een aantal af. Maar ik ga wel even meerdere type vloeren benoemen, om jullie een zo compleet mogelijk beeld te geven van het aanbod.

Ik ben persoonlijk een groot fan van Marmoleum, een prachtig duurzaam product met een strakke en toch warme uitstraling. Ik vind het ook altijd zo lekker ruiken! Maar deze viel helaas al snel af, aangezien we niets mochten verlijmen. Nu is marmoleum ook verkrijgbaar in een clickversie, maar daar is minder kleurkeuze in. En je voelt hem al aankomen, de kleur die wij wilden was natuurlijk niet leverbaar in een clickversie. Helaas pindakaas!

Onze 2e favoriet was dan toch wel de echte houten vloer.
Wij houden van natuurlijke materialen en hout sluit daar natuurlijk perfect bij aan. Mooi in zowel een rechte plank, als in de populaire visgraat. En het past ook eigenlijk bij iedere woonstijl of dat nu modern, klassiek of industrieel is.

Maar hout is niet de meest voordelige keuze en aangezien we in ons vorige huis al een houten vloer hadden, wilden we ook wel weer eens iets anders. Tja, je bent styliste of niet he?! De tweede afvaller was een feit…

 

 

 

    

Dan maar eens kijken naar de meest verkocht vloer van dit moment: de PVC vloer. PVC is een kunststof vloer met een harde toplaag en is verkrijgbaar in een clickversie of een verlijmde versie (dryback). Beide versies zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming. Doordat het materiaal slechts enkele millimeters dik is, geleidt het de warmte prima door.
Het leuke is ook dat PVC er in allerlei dessins is, van hout tot betonlook en van marmer tot graniet. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is leverbaar. Zelfs de houtprints zijn zeer natuurgetrouw, met (voelbare) knoesten en houtnerven.
Ondanks de vele voordelen van PVC*, hebben wij persoonlijk geen klik met deze vloer en wordt hij van het lijstje geschrapt.

*Voordelen: onderhoudsvriendelijk, weinig contactgeluiden, uitstraling benadert die van echt hout of steen, lange levensduur.

Een laminaat vloer is tegenwoordig echt wel een stuk verbeterd sinds z’n beginjaren. De dessins zijn allemaal heel realistisch gemaakt, in een warme houtlook of met een steenmotief. Het is sterk, makkelijk in onderhoud, betaalbaar en eenvoudig zelf te leggen. Het enige nadeel vind ik toch wel het contactgeluid, die wel te reduceren is met een goede ondervloer. Maar toch valt hij wat ons betreft ook af.

 

     

Dan zijn er nog een aantal vloeren, die we niet in onze overweging hebben meegenomen en dat zijn tapijt, een gietvloer en de vloertegel. Die laatste is echt voor de liefhebber, wij vinden het geen warme sfeer geven en het klinkt vaak hol in huis. Maar wel weer heel praktisch en makkelijk in onderhoud.

Tapijt vind ik prima voor een slaapkamer of op de trap. Maar voor de woonkamer en keuken heb ik toch liever een gladde vloer, die wat makkelijker schoon te houden is.

Een gietvloer is er natuurlijk ook in allerlei soorten en kleuren en is ook zeer geschikt als je vloerverwarming hebt. Het is waterdicht, naadloos en makkelijk schoon te houden. Een sterke en stoere vloer, die perfect past bij een Scandinavische of industriële inrichting. Alleen is dat niet de sfeer die wij neer willen zetten in ons huis.

En dan blijft er nog maar 1 vloer over en dat is onze definitieve keuze geworden: de vinyl vloer! Waarom? Het is heel betaalbaar, makkelijk te leggen, in vele kleuren verkrijgbaar, makkelijk schoon te houden, geluiddempend en eventueel nog mee te verhuizen ook. (you never know!;)) Daarbij zorgt de Black Tex Backing van dit vinyl voor een betere warmte-isolatie en draagt bij aan een verbeterde akoestiek. (Black Tex Back is een uiterst duurzame basislaag waarop het vinyl is geproduceerd)

Wij hebben voor het hele huis gekozen voor een betonlook, in verschillende kleuren en dessins. Voor de woonkamer en keuken hebben we een brons-achtige kleur gekozen met een ruige betonlook, de Dynamic Cemento 673 van Interfloor. Voor de 1e en 2e verdieping zijn we voor een antraciet kleur gegaan, met een subtiel marmer/betoneffect. (Dynamic Lino 265) M.u.v. mijn werkkamer, daar wilde ik een lichte en stoere vloer. Dit is uit dezelfde serie als de vloer van de woonkamer, maar dan in een lichtgrijze kleur. (kleur 609)

Ook al was er echt wel keuzestress, we zijn er uit gekomen en zijn heel blij met het resultaat. Ook in het gebruik en onderhoud, is het heel prettig wonen. Het voelt ook comfortabel, doordat het net iets zachter is als laminaat of PVC. Daardoor klinkt het ook niet zo hol in huis. In bijna alle kamers ligt het naadloos, behalve in de woonkamer. Maar daar ligt de naad precies onder het vloerkleed en is sowieso niet echt zichtbaar, alleen als je het weet waar hij zit.
Is er dan nog een nadeel aan een vinyl vloer, zal je je misschien afvragen? Tuurlijk, nobody is perfect! Zware meubelen kunnen een afdruk nalaten op de vloer en het is wat moeilijker om beschadigingen te herstellen. Maar dat hebben we voor lief genomen, zoals je bij iedere keuze wel iets voor lief zal moeten nemen.

Samenvattend kan ik je nog de tip geven om alle beschikbare vloeren op een rijtje te zetten, af te strepen die bij voorbaat al afvallen (om welke reden dan ook) en dan de overblijvers eens goed te gaan bekijken, te onderzoeken en je te laten adviseren door een expert. Zet dan alle voor- en nadelen op een rij en dan blijft vanzelf jouw ideale vloer over!

Leuk dat je mijn overwegingen hebt gelezen! Zo zie je maar dat soms de omstandigheden ook invloed kunnen hebben op jouw keuze.
Succes met jullie keuze en denk ook maar gewoon: het is een luxe dat we keuzes hebben. Het gaat er uiteindelijk om dat je je happy voelt in je huis, alleen of met je geliefde(n).

Liefs, Jolande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *