De oude school

Ga d’r maar aan staan: 2 klaslokalen van een school uit 1929 geheel ombouwen tot een volwaardige woning! Vier jaar geleden zijn Brim (36) en Donne (31) deze geweldige uitdaging aangegaan.

    

Geheel casco werd het appartement op de 1e etage opgeleverd. Dus álles moest van de grond af aan opgebouwd worden. En dit ook nog eens zonder noemenswaardige kluservaring! Eén ding was zeker, het moest absoluut een duurzaam appartement worden. Compleet met warmtepomp, vloerverwarming/koeling, WTW douchegoot en zonnepanelen op het gezamenlijke dak van de school.

Uiteraard begint het avontuur met slopen, de oude vloer en muren van de originele inbouwkasten moeten eraan geloven, zodat alles goed geïsoleerd kan worden en aan de hedendaagse normen voldoet.

Brim is in het dagelijks leven architect, dus de technische aspecten zijn aan hem goed besteed. Niet geheel toevallig heeft hij ook nog eens een creatieve geest en heeft hij een prachtig ontwerp gemaakt voor de indeling van het 100 m2 oppervlak.

   

Het ontwerp valt op door de vele ronde lijnen en hoeken van het ‘eiland’ in het midden van de gehele ruimte, waar de keuken en de logeerkamer komen. Alles wordt gemaakt van verschillende lagen hout, met als laatste laag een berken multiplex. Hier zijn vele proefstudies aan vooraf gegaan. Want het bovenste laagje hout wordt met lijm bevestigd en om dan te voorkomen dat het gaat schuiven en loslaten, moet het opdrogen in een zelfgemaakte klem. Een tijdrovend klusje, maar met een geweldig resultaat!

Als het sloopwerk geklaard is, kan er eindelijk opgebouwd worden. De vloer wordt gestort, wanden worden opgetrokken en geïsoleerd en de 10 mtr lange raampartijen worden afgewerkt. Na krap een jaar, zijn alle wanden dicht en gestuukt en ligt er een marmoleum vloer in. Ook zijn het toilet en de douche klaar voor gebruik, dus er wordt verhuisd! Tóch duurt het nog zeker een jaar voordat alle klussen helemaal af zijn.

De keuken is, mijns inziens, het pareltje van het huis! Met z’n ronde vormen, het kookeiland, de weggewerkte hoge kasten, de nis met planken, overal is aan gedacht. In de koof boven het eiland is een beamer weggewerkt, die op de muur bij de zithoek geprojecteerd wordt. Zo heb je tenminste niet die lelijke TV in het zicht, ideaal.

       

Achter de keuken zit het toilet én de logeer/werkkamer. Deze kamer heeft geen directe verbinding met buiten, maar wel een aantal ramen richting de buitengevel, waardoor er toch licht naar binnenvalt. Ditzelfde geldt voor de badkamer. In beide ruimtes is wel een ventilatiesysteem verwerkt voor voldoende ventilatie.

       

De groene wandtegels in de badkamer zijn verticaal gezet en steken mooi af bij de messing douchekop en -kraan. Bij de waskommen zitten ook messing kranen, met een vintage look en een licht houten blad. De ronde spiegels met messing rand maken het plaatje helemaal compleet.

      

En dan, na meer dan een jaar op de grond geslapen te hebben, is ook eindelijk de slaapkamer klaar voor gebruik. Ook hier komen de ronde vormen en strakke lijnen weer terug. Alleen is dit berkenhout niet met blanke lak afgewerkt, maar met een witte transparante lak. Dit geeft het geheel net weer even een andere look en feel.

 

Het allerlaatste klusproject is een nis in de woonkamer, waar ze altijd al ruimte hadden overgelaten voor een boekenkast. Dit was niet in de ontwerptekeningen meegenomen, maar is spontaan ontstaan met restanten van het berken multiplex. De planken zijn met staalkabels opgehangen aan de originele stalen balk in de nis. Een simpele, maar originele en creatieve invulling van de nis én passend in het geheel!

   

Tot slot nog enkele vragen aan Brim en Donne:

-Wat is er tegengevallen?

Vooral de randzaken, zoals uren zoeken naar de juiste stopcontacten. Maar ook dat alle gestuukte wanden nog afgekit en geschuurd moesten worden. (300 m2 wand!)

-Hebben jullie er spijt van?

Een volmondig NEE! Het was best pittig, om naast ons werk ieder vrij uurtje te klussen. Maar ook super gezellig met iedereen die ons kwam helpen. En als je ziet wat voor uniek en comfortabel huis we nu hebben, dat was het dan zeker waard!

-Smaakt het naar meer?

Beiden twijfelen geen moment en willen zeker nog een keer zo’n uitdaging aangaan!

Vind je het leuk om meer te lezen en foto’s te zien van deze verbouwing? Kijk dan maar eens op hun Insta pagina @capadose_construction

Note: De school werd eind jaren ’20 ontworpen door architect Julius Luthmann. De bouwstijl wordt het beste aangeduid als de Nieuwe Haagse School. Kenmerkend zijn de grote erkerachtige raampartijen, de kubistische vormen en een expressief gebruik van baksteen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *