Creëer warmte en gezelligheid in huis

Nu we de laatste dagen van dit bijzondere jaar ingaan en we extra veel thuis zijn en werken, is de behoefte aan warmte en gezelligheid nog meer aanwezig dan andere jaren. Iedereen verdient een fijn huis en mag zich comfortabel voelen in deze donkere dagen. Warmte creëer je namelijk niet alleen door de kachel hoger te zetten of de open haard aan te steken. Om je daarbij een beetje te helpen heb ik een paar tips en ideetjes voor je opgeschreven, dus laat je inspireren!

Bovenaan het lijstje staan natuurlijk kaarsen! Als er iets sfeer en warmte geeft, dan zijn dat de kaarsen wel. Stompkaarsen, dinerkaarsen (vooral de nieuwe twist kaarsen zijn erg leuk) en waxinelichtjes, zorg dat je er altijd voldoende van in huis hebt. Groepeer ze op een plateau of koop een paar mooie nieuwe kandelaars. Want of je nu met een dekentje op de bank ligt of gezellig aan tafel zit met vrienden of familie, die vlammetjes doen wonderen met je humeur!

In deze tijd van het jaar, zie je natuurlijk in alle straten de kerstverlichting volop branden. Maar die lampjes hoeven niet alleen in de kerstboom te hangen. Vul eens een gekleurde glazen vaas met kerstballen en lampjes, slinger ze om je raamkozijn, leg ze willekeurig in je fruitschaal of hang een hele bos bij je pronkwand of kast. Succes verzekerd!

Ben je gek op je witte wanden, maar vind je het in deze tijd van het jaar toch een beetje koud en kil ogen? Mix het dan eens met warme en aardse kleuren als bruin, okergeel of taupe. Begrijpelijk als je niet je hele muur wil schilderen voor die paar koude wintermaanden, maar je kunt ook een mooi groot wandkleed aan de muur hangen. Of je schildert een paneel in een warme bijpassende kleur, die je in het voorjaar zo weer weg kan halen. En zo blijf je toch die mooie witte basis behouden.

Ook met een wollen vloerkleed, heel veel kussens, een plaid of dikke gordijnen van stevige natuurlijke materialen, geef je de warmte die het interieur zo miste. Misschien kun je zelf wel een mooi plaid breien, heb je gelijk weer iets om handen en het is nog een rustgevende bezigheid ook!

En let op, het is juist heel mooi om die warme kleuren en natuurlijke materialen op verschillende plekken terug te laten komen. Het moeten geen eenlingen zijn in het geheel, dan vallen ze in het niet. Dus ga helemaal los met warme zachte stoffen als wol, linnen, grove breisels en vooral het velours natuurlijk niet te vergeten.

En dan hebben we uiteraard nog de natuurlijke elementen als hout en planten! Planten zuiveren de lucht, maar ze geven ook heel veel sfeer en geborgenheid. Het is niet voor niets, dat we altijd tot rust komen als we in het bos lopen. Breng de natuur dus lekker naar binnen en kies voor mooie houten bijzettafels, accessoires, een eettafel of een kastje. Hout past namelijk bij alle woonstijlen of het nu industrieel, landelijk, klassiek of Scandinavisch is. Datzelfde geldt ook voor planten. Of je nu 1 of 2 joekels van planten hebt, een aantal potten gegroepeerd hebt of een paar op de vensterbank hebt staan, planten halen het zonnetje (en dus warmte) in huis!

Last but not least….. verlichting! Verlichting is, zeker in de winter, heel erg belangrijk voor sfeer. Persoonlijk heb ik mij dat ook nooit zo erg gerealiseerd, totdat ik een elektricien in huis kreeg en er opeens een aantal Hue lampen in mijn woonkamer waren. Wat een uitvinding! Het heeft o.a. als voordeel, dat je alles op tijd kunt instellen, je hoeft dus niet meer lamp voor lamp aan te doen. Je kunt het bedienen met je Smartphone, dimmen en de kleur veranderen. Dat laatste is natuurlijk heel erg fijn om warmte en sfeer te creëren. En als je toch wat werk- of leeslicht wil, dan is dat met 1 klik voor elkaar!

Maar ook als je geen elektricien in huis hebt die dit voor je installeert, heb ik nog wel wat tips hoor: kies voor warm licht en het liefst voor lampen die gericht licht geven, dus met een gesloten kap. Glazen lampen zijn heel mooi, maar verlichten wel in 1 keer de hele ruimte en dat is dan weer minder gezellig.

Ik hoop dat ik je met mijn tips heb kunnen inspireren en wens je natuurlijk hele warme en gezellige feestdagen toe. (moet wel lukken toch met deze tips? ;))

Liefs, Jolande

Eén opmerking over 'Creëer warmte en gezelligheid in huis'

  1. Hai, wat een leuke ideetjes om het gezellig te maken in huis. Die kerststal is ook leuk met al die lichtjes. Wij wensen jullie ook een fijne Kerst en een gezond 2021!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *