Binnenkijken in een verbouwde stal

Mijn liefde voor inrichten is al op jonge leeftijd begonnen. Mijn tienerslaapkamer heeft al diverse kleurstellingen gehad en ook werd er regelmatig geschoven met kast, bureau en bed. Je kunt je wel voorstellen, dat ik helemaal tot leven kwam toen ik op m’n 16e naar de Nimeto (etaleurschool) in Utrecht ging. Iedere dag creatief bezig zijn met allemaal gelijk gestemde medestudenten en elkaar inspireren met alle bedachte ontwerpen en creaties. Ik wist niet dat school zo leuk kon zijn! Het 3e schooljaar was een stagejaar en in dat jaar heb ik Mariëlle leren kennen. Wij liepen samen stage bij Perry Sport en hebben ontzettend veel lol gehad. Tot op de dag van vandaag zijn we nog steeds dikke vriendinnen en delen we alles met elkaar. Lief en leed, maar uiteraard ook onze liefde voor inrichten en styling.

Afgelopen week was ik bij haar op bezoek en heb ik weer eens kwijlend door haar prachtig verbouwde huis gelopen die van oorsprong een koeienstal was. Ik hou ervan als gebouwen die niet voor bewoning bestemd zijn, worden omgebouwd tot een comfortabel en uniek huis.

Het is te mooi om niet te delen met jullie en gelukkig mocht ik foto’s maken van haar bijzondere woning. Kijken jullie mee?

We beginnen in de ruime entree, met 2 grote garderobekasten en daartussenin een nis met bankje, kussens en een grote ronde spiegel. Toen ik er was zat er nog een schildering in die nis, maar de volgende dag kreeg ik deze foto met een nieuw behang van Eijffinger. Tja, je kunt niet al te lang tegen hetzelfde aankijken als je styliste bent natuurlijk! Als je dan verder door de zwart glazen deur loopt, loop je tegen een fantastische houten trap op, die je naar de 1e verdieping brengt. Een oud gympaard en racefiets decoreren dit deel van de gang. Is het geen plaatje?

Maar eerst gaan we de hoek om en lopen door een lange gang, waar links de eetkamer zit en rechts de keuken. Allebei afgesloten door een glaswand van vloer tot plafond, met weer een diepzwarte omlijsting. De keuken heb ik, door alle indrukken, helaas vergeten te fotograferen. Stom, maar die houden jullie nog tegoed hoor. De eetkamer heeft een heerlijk warme sfeer met een grote eettafel van 240cm lang en 6 witte Eames kuipjes eromheen. Boven de tafel hangt, in alle eenvoud, de Streeplamp van Piet Hein Eek. Aan het einde van de tafel staan 2 oranje/rode Chinese kasten, met daarachter een tof behang met Koi karpers erop. Aan de andere kant van de tafel zit de open haard met doorkijkje naar de woonkamer, zo kun je in beide ruimtes van de haard genieten.

Een stal is natuurlijk niet veel meer dan 4 muren. Dus als je een stal gaat ombouwen tot woonhuis, ben je vrij om een indeling te maken die het beste bij jou past. En 1 ding stond bij Mariëlle van het begin af aan vast, er moesten originele Indiase tempeldeuren in komen! Loodzwaar natuurlijk en de werklui waren er niet blij mee, maar hij zit erin. En als je erdoor heen loopt, waan je je zelfs een klein beetje in India.

En dan belanden we in de enorme woonkamer, met (waarom ook niet?!) 2 zithoeken. Hier zie je duidelijk de voorliefde voor Japanse en Chinese kunst en accessoires. Die als een rode draad door de hele inrichting verweven zitten en de persoonlijkheid en ziel van de bewoners weergeven. Maar ook vintage design en moderne meubelen worden hier gecombineerd alsof het heel gewoon is. En toch is het een hele kunst om deze totaal verschillende stijlen, niet rommelig over te laten komen.

Het is ook prachtig om te zien hoe de originele houten balken, in hun volle glorie nog te zien zijn. Met alle gaten, sleuven en beschadigingen nog in het zicht en daardoor de historie van de stal nog ademen. En hoe mooi sluiten die dan weer aan bij de oude Indiase tempeldeuren, zo maak je een mooie verbinding met de totaal verschillende elementen uit totaal verschillende werelden.

De op maat gemaakte zwarte wand/boeken/TV-kast beslaat de hele breedte van de stal, met dikke oude houten balken als legplanken en in het midden die oude tempeldeuren. Die planken in de kasten zijn van oude treinwagons gemaakt en komen ook uit India.

En juist die mix van een strakke beton gietvloer, de strak gestuukte wanden, die oude houten elementen, de Japanse kunst, de vintage meubelen en de moderne banken, maken deze kamer spannend en heel sfeervol!

En voordat we naar boven gaan, spieken we nog even snel in het toilet. Wat ook weer een verbazingwekkend plaatje is en al een kamer op zich is, met zijn ruime afmetingen. Kijk eens hoe die gouden tegeltjes een warme en stijlvolle combinatie geven met de gele wand en de houten boomstamplank met daarop een natuurstenen waskom. Als in een luxe design hotel, komt de kraan natuurlijk uit de muur.

Als we dan die mooie strakke houten trap op lopen, dan zien we links de eerste badkamer. Want ja, als je de ruimte hebt, waarom zou je het dan met 1 badkamer doen? Een mooie rustige sfeer, met een antraciet kleurige vloertegel, zandkleurige wandtegel en strakke witte wanden. Het houten blad wordt eigenlijk verkocht als keukenblad, maar doet natuurlijk ook prima dienst als wastafelblad.( zo zie je maar, mooi hoeft niet altijd duur te zijn) Ook hier weer een mooie natuurstenen wasbak en een kraan uit de muur.

Als we dan de badkamer uitkomen, zien we een prachtige zwart stalen loopbrug met houten vloer. Waar je links en rechts toegang hebt tot de slaapkamers. De foto van de logeerkamer laat zien, dat ook hier geen enkel detail is overgeslagen en de stylist iedere kamer goed onder handen heeft genomen.

En dan last but not least, aan het einde van de loopbrug, de ouderslaapkamer. Met aansluitend de privebadkamer, die met witte shutters kan worden afgesloten. Gezien de schuine hoge daken en de oude balken, staat het bed hier midden in de ruimte. Het hoofdbord is zelf gemaakt van vierkante houten panelen en daarna in de donkere lak gezet. Ook weer een simpele en voordelige oplossing, maar wel met een super-de-luxe uitstraling. Het enorm grote Perzische vloerkleed, geeft de slaapkamer veel warmte en sfeer.

En dan zijn we er doorheen! Ik hoop dat jullie, net als ik, hebben genoten van de rondleiding door deze prachtig verbouwde koeienstal. En dat jullie natuurlijk geïnspireerd zijn geraakt. Want ook al woon je niet in een verbouwde stal, sfeer en warmte kun je in iedere ruimte creëren!

Tot de volgende blog!

Liefs, Jolande

6 gedachten over “Binnenkijken in een verbouwde stal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *